DIABETES_P1-DSC05994 DSC05978

Verschijnselen

Welke symtomen geeft diabetes op korte termijn?

Welke symptomen geeft diabetes op korte termijn?
Diabetes mellitus wordt vaak vastgesteld nadat er klachten zijn ontstaan door een te hoog glucosegehalte. Je moet dan denken aan de volgende symptomen:

  • Het begint vaak met dorst, veel drinken en veel plassen, omdat het lichaam de overmaat aan glucose via de urine probeert kwijt te raken.
  • Ook kunnen moeheid of lusteloosheid optreden. U kunt prikkelbaar en kortaf worden.
  • Sommige mensen gaan wazig zien. Dit is gelukkig meestal een voorbijgaand probleem, veroorzaakt door verandering van het vochtgehalte van de ooglens.
  • Als de glucosewaarden langere tijd te hoog zijn, dan kunt u infecties krijgen (bv. een steenpuist of blaasontsteking), jeuk door uitdroging van de huid, of kunnen wondjes slechter helen dan voorheen.

 

Wat is een hypo?

Bij de behandeling van diabetes mellitus met medicijnen kan het voorkomen dat de glucosewaarde te ver daalt. Er is dan sprake van een hypo. Hypo is een afkorting van hypoglykemie. De klachten en verschijnselen van een hypo wisselen met de mate en snelheid waarmee de glucose daalt. De klachten kunnen ook wisselen van persoon tot persoon. Eén van de eerste verschijnselen is een hongergevoel. Andere vroege symptomen kunnen zijn: beven, zweten, bleekheid, wazig zien, hartkloppingen en prikkelbaarheid. Als de glucose nog verder daalt krijgen de hersenen last van het glucosetekort. Dit kan leiden tot duizeligheid, concentratiestoornissen, met dubbele tong praten, hoofdpijn, dronkemansgedrag, sufheid of verwardheid.

 

Wat zijn de effecten van diabetes op lange termijn?

Een te hoog glucosegehalte kan ook leiden tot gevolgen die niet direct merkbaar zijn. Deze ontwikkelen zich langszaam over vele jaren verdwijnen niet vanzelf. Dit noemen we de chronische complicaties. Ze hebben vooral betrekking op het vaat- en zenuwstelsel. Een van deze complicaties is aantasting van het vaatstelsel door het hoge glucosegehalte. Op de lange duur kan dit bijvoorbeeld leiden tot slechtziendheid doordat hele kleine vaatjes op het netvlies stuk gaan. Maar ook wondjes kunnen soms slecht genezen door een mider goede bloedtoevoer (vooral naar het onderbeen en de voet). Langdurig te hoge bloedglucosewaarden, kunnen ook leiden tot verslechtering van de zenuwen (zogenaamde neuropathie), waardoor bijvoorbeeld het tastgevoel minder kan worden. Daarnaast wordt men gevoeliger voor infecties. Een gezonde leefwijze, normale glucosewaarden en medicatie kunnen complicaties tegen gaan.


Toch zijn complicaties niet altijd te vermijden. Ze kunnen zelfs al aanwezig zijn als de diabetes mellitus wordt vastgesteld, omdat er vaak jaren met licht verhoogde glucosewaarden aan vooraf gaan, zonder dat iemand het merkt. Als er complicaties ontstaan kan iemand met diabetes worden doorverwezen naar andere disciplines, die er samen met u voor zorgen dat de complicaties minder snel of niet toenemen. U kunt dan te maken krijgen met de volgende disciplines:

  • Podotherapeut*
  • chirurg
  • Neuroloog 


* De podotherapeut:
De podotherapeut behandelt mensen met voetklachten of klachten die (zijn) ontstaan door een afwijkend functioneren van de voet(en), een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon. Het gaat vaak om pijn aan of last van de voeten, enkels, knieën, heupen of rug.

                                  

Meer informatie over Diabetescentrum-Harderwijk 

 

                    

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.