Diabetescentrum Ziekenhuis St Jansdal Harderwijk Meter DIABETES_P1-DSC05994 DSC05978

Verschijnselen Diabetes

 

Welke symtomen geeft diabetes op korte termijn?


Diabetes mellitus wordt vaak vastgesteld nadat er klachten zijn ontstaan door een te hoog glucosegehalte. Je moet dan denken aan de volgende symptomen:

  • Het begint vaak met dorst, veel drinken en veel plassen, omdat het lichaam de overmaat aan glucose via de urine probeert kwijt te raken.

  • Ook kunnen moeheid of lusteloosheid optreden. U kunt prikkelbaar en kortaf worden.

  • Sommige mensen gaan wazig zien. Dit is gelukkig meestal een voorbijgaand probleem, veroorzaakt door verandering van het vochtgehalte van de ooglens.

  • Als de glucosewaarden langere tijd te hoog zijn, dan kunt u infecties krijgen (bv. een steenpuist of blaasontsteking), jeuk door uitdroging van de huid, of kunnen wondjes slechter helen dan voorheen.

 

Wat is een hypo?

Bij de behandeling van diabetes mellitus met medicijnen kan het voorkomen dat de glucosewaarde te ver daalt. Er is dan sprake van een hypo. Hypo is een afkorting van hypoglykemie. Lees hier meer over de klachten en verschijnselen van een hypo. 

 

Wat zijn de gevolgen van diabetes op lange termijn?

Een te hoog glucosegehalte kan ook leiden tot gevolgen die niet direct merkbaar zijn. Deze ontwikkelen zich langzaam over vele jaren verdwijnen niet vanzelf. Dit noemen we de chronische complicaties. Ze hebben vooral betrekking op het vaat- en zenuwstelsel. Lees hier meer over de effecten va diabetes op lange termijn. 

 

                                   

Meer informatie over Diabetescentrum-Harderwijk 

 

                    

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.