DIABETES_P1-DSC05994 DSC05978

Typen diabetes mellitus

Diabetestype 1

Bij diabetes mellitus type 1 maakt  de alvleesklier helemaal geen insuline meer aan. Hoe dat komt is niet goed bekend. Een erfelijke aanleg kan een rol spelen, maar ook een infectie kan ervoor zorgen dat het lichaam de insuline-producerende cellen als indringers beschouwt en ze vernietigt. Het gevolg hiervan is een voortdurend gebrek aan insuline. Diabetes mellitus type 1 ontstaat over het algemeen op jonge leeftijd. In sommige gevallen verloopt de aanval op de insulineproducerende cellen langzamer en ontstaan de eerste verschijnselen van diabetes mellitus pas op latere leeftijd. Dit is een vertraagde vorm van diabetes mellitus type 1, ook wel LADA genoemd.

 

Diabetes type 2

Diabetes mellitus type 2 ontstaat door onvoldoende insuline en ongevoeligheid voor  insuline.

 

Er kan sprake zijn van twee stoornissen:

 

1) De alvleesklier kan de vraag van insuline niet meer aan

2) Of de lichaamscellen zijn niet meer in staat voldoende glucose op te nemen. Dit wordt insulineresistentie (ongevoeligheid) genoemd.

 

De oorzaak van diabetes mellitus type 2 is niet altijd goed vast te stellen. De kans op het ontstaan van diabetes mellitus type 2 is verhoogd als de aandoening in de familie voorkomt, bij overgewicht, roken, een langdurig gestoorde vetstofwisseling, een te hoge bloeddruk en na zwangerschapsdiabetes. Overgewicht bij iemand met diabetes mellitus type 2 versnelt de ontwikkeling van insulineresistentie.

   

 

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes die kan ontstaan tijdens de zwangerschap. Door zwangerschapshormonen wordt het lichaam minder gevoelig voor insuline. Bij zwangeschapsdiabetes kan de alvleesklier de vraag van insuline niet aan, waardoor de bloedglucosewaarden stijgen. Na de bevalling verdwijnt de zwangerschapsdiabetes in de meeste gevallen weer.

Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, hebben later wel een sterk verhoogde kans op het ontstaan van diabetes mellitus type 2.

 

Lees meer over de behandeling van zwangerschapsdiabetes bij Diabetescentrum Harderwijk.

 

Meer informatie over Diabetescentrum-Harderwijk